Hedersgäster, spöken och smakminnen

SANNÄS GÅRDS GRANNA HISTORIA

Sannäs Gårds historia sträcker sig flere århundrade bakåt i tiden.

En del av herrgårdens fina historia upptäcktes först nyligen då vi i gårdskarlens skåp hittade dokument som varit försvunna i åratal.

Vid Illby å fanns det redan vid Sannäs Gårds område en by, en kvarn och fästning.

Den första herrgårdsbyggnaden byggdes på 1400-talet. Efter detta har ägarsläktena bytts ofta, någon gång skänktes ägorna till ett kloster, en annan gång förlorades dom i kortspel. En av Sannäs Gårds ägare har ju även suttit fångad i Tower of London.

Den nuvarande karaktärsbyggnaden har ritats av Carl Ludvig Engel på 1830-talet och herrgårdsparken har planerats av Paul Olsson, känd från Gullrandas och Helsingfors Esplanads park.

På 1900-talet var Sannäs Gård ”platsen för hemliga intriger”. Här har också vistas flera kända gäster så som Akseli Gallen-Kallela, Aino Ackté, Alvar Cawén samt Sofia och Carl Gustaf Emil Mannerheim. År 1983 hade vi besök av inte mindre än 7 nobelister!

På Sannäs Gård har det avnjutits många fantastiska middagar och tillretts många delikatesser.

I herrgårdsparken fanns det tidigare ett ostmejeri, i dagsläget finns enbart ruinerna kvar. Av herrgårdens ost fick även en tysk u-båts besättning avnjuta. U-båtens kaptens sista ord till finnarna var Nu dyker vi till botten för att njuta av herrgårdens smör och ost”

Snart därefter försvann u-båten under finska vikens vågor.

Och visst har Sannäs Gård även ett spöke.

Trevlig resa in i Sannäs Gårds granna historia!

Sabelhjerta

1400-1600-talet

Sannäs Gårds tidiga år

På 1400-talet ägdes Sannäs Gård av Peter Svärd. Han hörde till en rik och mäktig adelssläkt från Livonien. Senare ägdes gården av Paul Skytte, som år 1467 donerade markerna till Nådendals kloster som tack för att hans dotter Anna fick komma till klostret. Senare återlämnades dock markerna.

På 1500-talet var gården en frälsegård. Den mest kända frälsemannen var soldat Bengt Larsson, som utmärkte sig i kriget mot Ryssland och adlades med namnet Sabelhjerta. Sabelhjerta var en sann anhängare av kung Sigismund. Han deltog tillsammans med Sigismund bland annat i kriget om Sveriges konungaskap mot Hertig Karl. Hertig Karl fick dock makten, men den tursamme Bengt Larsson lyckades undkomma hämnd. Senare blev Bengt Larsson till och med utnämnd till slottschef i Narva. På 1600-talet var gårdens marker som störst. Då donerades det också mark åt torparna.

1700–1800-talets början

Sannäs Gårds svåra år – ägare fängslad i Tower Of London

1700-talet var ekonomiskt svåra tider i och med Stora Ofreden. Otto Henrik Sabelhjerta ägde Sannäs Gård under 1700-talet, men han förlorade gården till släkten Bure. Efter släkten Bure övergick Sannäs Gård i släkten Boijes ägo.

År 1766 härskade Otto Krister Boije på gården. Otto Krister Boije var tvungen att inteckna gården som pant för sina skulder och tvingades sälja gården åt Johan Anders Jägerhorn. Jägerhorn var anhängare av general Georg Magnus Sprengtporten och blev senare Finlands överbefälhavare. Med tiden kom Jägerhorn i svårigheter i Finland och flydde till Ryssland varifrån han senare var tvungen att fly till Holstein. Irländska emigranter lockade honom med i det irländska frihetskriget. Där blev han tillfångatagen och fängslad i två års tid i Towern i London. När Finland kom under Ryssland år 1809 uppmanade kejsare Alexander honom att återvända till sitt hemland. Irlands handels- och industriminister har under ett besök i Borgå lämnat en minnesplakett till Jägerhorns ära på en husvägg intill gamla bron som tack för hans insatser i det irländska frihetskriget.

Sannäs Gårds nuvarande Väentupa-byggnad härstammar från 1700-talet

sannas 1700 luku

Johan Anders Jägerhorn

1800-luku

Corps de logi, Signe Brander 1910

1800-talet

Den nuvarande karaktärsbyggnaden och fantastiska trädgård blir till.

Friherre Axel Gustav Mellin (1775-1856) köpte gården och lät bygga den nuvarande herrgårdsbyggnaden åren 1836-37 med Carl Ludvig Engel som arkitekt.

Herrgårdsparken planerades av Paul Olsson och anlades lite senare. Pauls far, Svante Olsson fungerade från 1889 som trädgårdsmästare för Helsingfors stad. Paul och Svante planerade flera grönområden i Helsingfors och till exempel presidentens sommarbostad Gullrandas trädgård. De deltog även i planerandet av, kanske Finlands kändaste park, Esplanadparken i Helsingfors.

1900-talet

Herrgården köps av 1-åring – de hemliga mötenas år.

Friherre Mellins dotterdotter Ingrid Wilhelmina Ekelund gifte sig med Gustav Silfverhjelm. Ingrid dog dock som ung scharlakansfeber och Gustav köpte då gården av sin ettåriga dotter. Senare gifte han sig med Elsa von Born (släkten Creutz) från Sarvlax gård.

1900-luku

Eva Constance ”Ninni” Silfverhjelm 1908

Salaisia kokouksia

Valkoinen sali, Signe Brander 1910

Hemliga möten och gömda dokument

Såväl Elsa som Gustav var stora vänner av fosterlandet och stödde Mannerheim i hans tankar om Finlands självständighet. Frihetskrigets soldatkommitté sammanträdde på Sannäs Gård i Vita salen, den nuvarande föreläsningssalen på övre våningen i herrgården.

Soldatkommitténs verksamhet doldes genom att deltagarna alltid hade sina hustrun med, precis som vid en normal middagsbjudning. Efter middagen flyttade sig herrarna till övervåningen för att hålla sina möten. Mötens dokument gömdes i ett hemligt fack i trädgårdens växthus.

Tack vare soldatkommittén anlände det hösten 1917 en tysk U-båt till Hudö i Pernåviken, en holme som Elsa ägde. U-båten hade med sig åtta finska jägare som återvände från skolning i Tyskland. U-båten hade varit fången i ett nät av minor i 12 timmar innan den kom loss och kunde komma fram till Hudö. Gustav och Elsas far, Ernst Von Born mötte upp U-båten. Med sig hade de mat och förnödenheter från Sannäs till besättningen. De hade bland annat med sig en Schweizerost, så stor att den inte rymdes in genom u-båtens lucka. U-båtens kaptens sista ord till finnarna var Nu dyker vi till botten för att njuta av herrgårdens smör och ost”

U-båten återvände dock aldrig till Tyskland utan förblir en av Finska Vikens många hemligheter.

Mannerheim besöker Sannäs: ”Här föddes gnistan”

Elsa blev arresterad av de röda på långfredagen 1918. Kriget hann dock ta slut innan de hann åklaga henne.

När Mannerheim första gången besökte Sannäs år 1919 sa han

”Här föddes den gnista som sedermera tände eldarna i Österbotten”

Mannerheim beundrade Elsas mod och allt hon gjorde för sitt fosterland.

Redan under Mannerheims första besök fick han en egen sängkammare på herrgårdens första våning. Idag används detta rum som restaurangkabinett ”Marskis rum”

Under festmiddagen serverades det helstekt gris och krutaja kascha, en rysk specialitet av bovete.

Detta var enda gången som Sophie Mannerheim besökte Sannäs och inte var hon på festhumör.

Hon beskrevs som kall, vacker och avståndstagande.

Herrgårdens gäss hade samma dag lagt ägg och konstnären Alvar Cawén målade en vacker miniatyrmålning på ett av äggen. Sophie fick detta gåsägg serverat till morgonkaffet på hennes rum. Mannerheim har senare berättat att Sophie hade sparat ägget och hållit det som en dyrbar skatt hemma i Paris i flera årtionden.

Mannerheim

Marsalkka Mannerheim

sannas 1920-luku

Elsa Silfverhjelm

1920-talet

Sannäs Gårds smakfyllda år

På 1920-talet levdes det väl på gården. Som gäster sågs ofta Akseli Gallen-Kallela, marskalk Mannerheim, general Ernest Linder, konstnär Alwar Cavén och operasångerskan Aino Ackté.

En kväll hade Aino Ackté ordnat en middag där Akseli Gallen-Kallela utlyste sitt missnöje om hur Mannerheim blivit lämnad utanför i presidentvalet och han föreslog att vännerna skulle ingå ett förbund ”mot trolöshet och svek.”

Det här lekfulla förbundet ingicks på Sannäs under en festmåltid 2.1.1920.  Middagsmenyn illustrerades av Alwar Cavén och varje rätt hade fått ett skojigt namn.  Idag är det möjligt att avnjuta en moderniserad version av denna meny i Herrgårdsrestaurangen.

Elsa hade även skrivit en dikt till varje gäst. Mannerheims dikt lät såhär:

”Ett urvalt sällskap uti nyårstider

vi samlas här, Förrn kvälln till ända lider.

Vi vill knyta ett förbund till nya årets ära

en kamp mot svek och troslöshet vi vilja svära

Så låt oss dra i kamp att ondskans matk besvärja

främst rider Mannerheim med dragen hedersvärja”

1927-nutid

Slutet på adelstiden

Silfverhjelm var tvungen att sälja sin 300 hektar stora gård år 1927 och därmed var det slut med adelstiden på gården.

Gustaf ja Elsa skilde sig och Elsa blev författare.

Efter detta har gården haft flera privata ägare tills gården på 1970-talet köptes till utbildningscampus för finska företagsledare samt att uppfylla LIFIM:s (Företagsledningsinstitutets) behov av utbildningsutrymmen. Först byggdes Lyseo, sedan Kymnaasi och bollhallen på 80-talet.

Hedersgästernas tid har inte tagit slut även om adelstiden gjorde det. Genom åren har flera av företagsvärldens toppnamn besökt och utbildat sig på Sannäs Gård. år 1983 besöktes gården av inte mindre än 7 nobelister!

Sannäs Gård Oy övergick 2010 i Aalto universitetets ägo och sedan 2018 till Planvest Oy. Driften av hotellverksamheten sköts av Sannäsin Kartanolaiset Oy under ledning av Tuula Kyöstilä och Kirsi-Marja Virta. Läs mer om de nuvarande företagarnas historia.

Nobelistit-nykyaika
sannas-kummitus

Ingrid Wilhelmina Silfverhjelm

Herrgårdens spöke

I början av 1900 talet ärvde Ingrid Wilhelmina Ekelund Sannäs Gård. Hon var en barnkär ung kvinna som gifte med Gustav Silfverhjelm och födde deras barn. Ingrid avled dock strax därefter av scharlakansfeber.

Gustav köpte herrgården av sin ettåriga dotter och gifte senare om sig med Elsa Von Born.

Flera personer som har bott på Sannäs Gård har sagt att de har sett Ingrid vandra omkring i herrgårdens salar. Hon har speciellt synts till då när herrgården har besök av barn. Barnes glada

ljud lockar fram henne.

Det ryktas även att annat har hänt på gården. Från korridorerna har det hörts fotsteg och flera barn har sagt att de har hört en stillsam sång, som en god nattsång. Enligt ryktena är Ingrid inget ondsint spöke: den unga moderns ande vandrar omkring i Herrgården och letar efter sitt barn.

Herrgårdens delikatesser

Sannäs Gård är känt för många av sina delikatesser, varav en del har rötter som sträcker sig långt bakåt i tiden. I våra arkiv finns det recept av äppelbakverk, läckert maltbröd och svartvinbärslikör. Här tillverkades även många andra drycker, bland annat punsch. Eftersom punschflaskorna inte får ligga stilla under hela jäsningsprocessen, rullades flaskorna av och an utanpå biljardbordet på andra våningen från en vall till en annan.  Det här var en rolig syssla för hela familjen (detta har Erik Silfverhjelm, Gustav och Elsas son, beskrivit i sina anteckningar)

Även vinkällaren var en orsak till stolthet. Här förvarades hundratals flaskor, största delen rann dock ner i de röda soldaternas halsar under kriget. En stor del av flaskorna slogs också sönder.

I vår Herrgårdsrestaurang serveras än den moderniserade versionen av middagen som marskalk Mannerheim, Ernst Linder, Konstnären Cawén, Aino Ackté och Akseli Gallen-Kallella avnjöt tillsammans med herrgårdens värdpar år 1920.

År 1895 grundades ett ostmejeri på gården, verksamheten utarrenderades till schweiziska ostmästare. Mejeriets ruiner finns än att se i herrgårdsparken.

Läs mer på Herrgårdsrestaurangens sida

Mannerheimin kabinetti